Rzadko podejmuję się współprac, bo produkt musi naprawdę do mnie trafiać. Tym razem tak było – Soberry to lokalny, polski “dżem” z jagody kamczackiej, słodzony sokiem jabłkowym, elegancko zapakowany w słoiczek. Najważniejsze, że jest po prostu pyszny. Od razu stwierdziłam, że będzie idealnie pasować do lekkich, puchatych placuszków na kefirze. Są dietetyczne i sycące, ale krótkie odsmażenie ich na maśle robi wielką różnicę w smaku: kojarzą mi się z ciasteczkami. Najlepsze jest to, że śniadanie jest cudownie słodkie, a nie dodajemy w ogóle białego cukru. Ja lubię polać moje placuszki miodem, ale możesz z tego zrezygnować. Idealnym zwieńczeniem tego śniadania są jędrne truskawki i porządna łycha dżemu z jagody kamczackiej (klik). Cynamon dodaję zawsze, bo cynamon to złoto i każdy to wie. No i obniża poziom glukozy we krwi, a to zawsze wartość dodana.
Wartości odżywcze 1 porcji z dodatkami
- 486 kcal
- 18g białka
- 18g tłuszczu
- 64g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- 100ml kefiru
- 1 jajo
- Soberry Jagoda Kamczacka
- 50g mąki pszennej lub orkiszowej
- lyżeczka erytrytolu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka miodu
- łyżeczka masła, łyżeczka oleju
- 2 garście truskawek
- cynamon
Przygotowanie
Kefir wymieszaj z jajkiem, przesiej mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną łyżeczką oleju nakładaj łyżeczką mini placuszki. Smaż kilka minut następnie przewróć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty. Placuszki odłóż do miseczki. Z podanych składników wyszły mi dwie partie placuszków.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i chwilę podsmaż wszystkie placuszki. Podaj je z dżemem z jagody kamczackiej, łyżeczką miodu i cynamonem. Wierzch udekoruj truskawkami.
Smacznego!