fbpx

O mnie

 
Cześć! Nazywam się Agnieszka Ciepłowska i z wykształcenia jestem magistrem dietetyki. 
Moja przygoda z bardziej świadomym żywieniem rozpoczęła się dobrą dekadę temu, kiedy usłyszałam bolesną diagnozę rzadkiej choroby autoimmunologicznej. Brałam duże dawki sterydów na zahamowanie procesu zapalnego i w wyniku powikłań, doszło do kompresyjnego złamania kręgów. 
Po prostu zapadł mi się kręgosłup. 
Doświadczyłam niepewności – czy kiedykolwiek wstanę z łóżka?
Doświadczyłam braku nadziei.
Doświadczyłam po drodze wielu jednostek chorobowych, które pozwalają mi lepiej zrozumieć moich pacjentów. To właśnie było przyczyną mojego zainteresowania odżywianiem organizmu.
Jako studentka dietetyki narzuciłam sobie ogromny reżim żywieniowy i doświadczyłam efektu jojo. Dopiero po czasie zrozumiałam, że to dieta powinna mi służyć, a nie ja służyć diecie. Zrozumiałam, że mogę zjeść pasek czekolady, albo sernik u babci bez żadnych wyrzutów sumienia i podejścia „teraz się najem, ale od poniedziałku dieta”. Udało mi się zrzucić 10 kilogramów i do dzisiaj nie wrócił ani jeden. 
Po wielu latach walki o sylwetkę, po miesiącach spędzonych z nosem w publikacjach naukowych, po setkach treningów na siłowni, czuję się znakomicie. Zarażam ludzi pozytywną energią i nastawieniem, bo wiem, jak jest to istotne w procesie zmiany. Entuzjazm to mój znak szczególny.
Prowadziłam stacjonarny gabinet dietetyczny, gdzie współpracowałam z Poznańską Akademią Judo. Koordynowałam projekt edukacyjny Żywienie Ma Znaczenie, podczas którego udało się przeprowadzić warsztaty i wykłady dla ponad 500 osób, w tym uczniów i seniorów. Piszę artykuły branżowe dla Współczesnej Dietetyki oraz prowadzę podcast Zarządzanie Dietą. Bloguję regularnie od ponad 5 lat, ponieważ uwielbiam dzielić się wiedzą i zmieniać nawyki żywieniowe Polaków. W 2017 prowadziłam badania naukowe dotyczące stanu odżywienia poznańskich pracowników biurowych, których wyniki zostały opublikowane na łamach kwartalnika Problemy Higieny i Epidemiologii. Regularnie uczestniczę w konferencjach branżowych. 
Pracuję zgodnie z zasadą EBM (Evidence Based Medicine), czyli swoje artykuły, podcasty i jadłospisy opieram o doniesienia naukowe.
Ale hej, daleka jestem od propagowania sztywnej diety, której stosowanie jest dla Ciebie olbrzymim wyzwaniem. Promuję taką dietę, którą jesteś w stanie utrzymać, nawet jeśli będzie to oznaczać spożywanie małych ilości słodyczy, czy kieliszek dobrego wina w piątek. Jestem praktykiem – lubię diety, które nie tylko dobrze wyglądają na papierze. Najlepsza dieta to ta, którą stosujesz z uśmiechem na ustach (i nie przesadzam, kto nie cieszyłby się na pizzę z patelni albo omlet z gorzką czekoladą?). 
W wolnych chwilach trenuję siłowo i biegam na krótkie dystanse. Podróżuję, dużo czytam i oglądam seriale. Uwielbiam gotować i jeść! Nigdy nie ufajcie dietetykowi, który nie lubi jedzenia.
Stworzyłam to miejsce z myślą o ludziach, którzy przy nadmiarze obowiązków, pokus, słodkich czekoladek i palących deadlinów chcą żyć jak najbardziej zdrowo i świadomie. Mam nadzieję, że znajdziemy wspólny język. No, przynajmniej wirtualnie.

Poznajmy się lepiej - historia mojej choroby i walki o sylwetkę

Moja historia: Jak stałam się niższa?
JAK SIŁOWNIA URATOWAŁA MI ZDROWIE?
JAK SCHUDŁAM BEZ ZNACZĄCEJ ZMIANY MASY CIAŁA?