Jak przeprowadzić odwyk od cukru? Dzisiejszy wpis poświęcony będzie białej substancji, którą sypiemy bez skrępowania i bez większej refleksji do cukierniczki. Substancji, która dodawana jest do ketchupów, gotowych sosów, pieczywa, płatków śniadaniowych, jogurtów, surówek, nie mówiąc już o logicznych źródłach jak słodycze. Ciastka? To nic takiego, przecież każdy je uwielbia i każdy je jada. Czekoladki na Dzień Kobiet? Pewnie, zjemy ze smakiem i popijemy kawą czując przypływ dziwnej energii. Paczka ze słodyczami na Gwiazdkę? Kto tego nie robi?!To są dzieci do cholery, na jakiego rodzica wyjdę, jeśli zabronię im słodyczy?!
Cukier jest jedną z najbardziej uzależniających substancji żywieniowych i może wyrządzić najwięcej szkód, ma taki wpływ na mózg jak np. kokaina! Boli mnie serce jak to piszę, gdyż sama jestem uzależniona od czekolady i co jakiś czas robię sobie „odwyki” cukrowe.Kochamy słodycze, ale wyrządzamy sobie nimi krzywdę. Sobie, naszym dzieciom i rodzinie. I wiecie, że nie mówię tu o okazjonalnym zjedzeniu domowego ciasta, ale o codziennym pogryzaniu batoników i ciasteczek. O dodawaniu tony ketchupu do kanapek i popijaniu tego wszystkiego colą. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez czegoś słodkiego- masz problem.
Myślisz, że to niesprawiedliwe, żeby wszystkiego sobie odmawiać? Słusznie. Ale co jest dla Ciebie ważniejsze- zdrowie czy chwilowa przyjemność? Jeśli jest dla Ciebie ważne Twoje zdrowie i zdrowie Twoich dzieci, partnera i rodziny, to zostań tutaj, a ja przedstawię Ci jakie korzyści uzyskasz odstawiając cukierniczkę na zawsze i wskażę drogę do pokonania słodkiego nałogu. Uważasz, że jeśli nie masz nadwagi to problem Ciebie nie dotyczy? Niestety dotyczy- nadwaga jest tylko jednym ze skutków ubocznych konsumpcji cukru i pochodnych.
Dlaczego cukier jest zły?
Nadwaga i otyłość mimo coraz większej świadomości… postępują. Jesteśmy coraz grubsi, ale ruszamy się coraz więcej. Ograniczyliśmy tłuszcz zwierzęcy, wybieramy chleb pełnoziarnisty, a statystyki nadal są przerażające. O co chodzi?! No właśnie, bo może na śniadanko jemy żytnią bułeczkę z drobiową wędliną, na obiad chudego kurczaka z warzywami, ale w okolicach podwieczorku sięgamy po…
CUKIER. BATONIKI. CIASTECZKA. I RÓŻNE SŁODKOŚCI.
Wiecie jaka jest pierwsza reakcja pacjentów, gdy mówię im o odstawieniu cukru?
„Ale ja to tak lubię!”,
To, że coś lubisz, nie oznacza, że to Ci nie szkodzi. Pewnie znienawidzisz mnie chwilowo za takie herezje i siebie za to, że w ogóle postanowiłeś/ postanowiłaś przeczytać ten artykuł, ale jeśli wprowadzisz kilka zmian, Twoje zdrowie Ci podziękuje i cała nienawiść się zrównoważy
Gorzka prawda
Dlaczego cukier nie krzepi? Oto konsekwencje spożywania cukru- skopiuj, wydrukuj i przywieś na lodówce! To nie są bezpodstawne stwierdzenia, to wyniki wielu badań. Gdyby na słodyczach umieszczano ostrzeżenia tak jak na papierosach, powinny brzmieć mniej więcej tak:
- u osób spożywających słodycze i desery względne ryzyko zgonu jest wyższe o 37%
- nadmiar cukru w diecie predysponuje do rozwoju cukrzycy typu II
- zwiększone spożycie cukru niekorzystnie wpływa na profil lipidów, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
- cukier zwiększa ryzyko stanu zapalnego. Stan zapalny jest podłożem do rozwoju chorób!
- u osób lubiących słodkości zwiększa się zawartość tłuszczu wisceralnego (kolokwialnie mówiąc- powiększa się brzuch)
- cukier zwiększa ryzyko miażdżycy i nadciśnienia
- nadmierne spożyci
e cukru odgrywa kluczową rolę w rozwoju wielu rodzajów raka, bo zwiększone spożycie cukru może promować powstawanie komórek nowotworowych - dieta obfitująca w słodkie potrawy zakłóca poziom insuliny i może powodować odkładanie się w mózgu toksycznych białek amyloidowych, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju demencji
- cukier zwiększa zawartość wolnych rodników w organizmie- starzejemy się szybciej, jesteśmy bardziej podatni na infekcje
- wysokie spożycie cukru prowadzi do problemów behawioralnych dzieci, powoduje nadpobudliwość i problemy ze skupieniem!!!
- drożdżyca i problemy jelitowe są skorelowane z wysokim spożyciem cukru
- cukier to próchnica!
- nadmiar słodkości zaburza wchłanianie witamin i składników mineralnych, stajemy się po prostu niedożywieni na poziomie komórkowym
Celowo w konsekwencjach nie umieściłam zwiększenia masy ciała i przytycia, żeby podkreślić, że spożywanie cukru to nie tylko problem estetyczny! Także jeśli widzicie szczupłe osoby jedzące codziennie ciastka, nie miejsce złudzeń, że to się nie odbije kiedyś na ich zdrowiu.
-
czytaj etykiety- jeśli znajdziesz coś z poniższych, nie kupuj produktu
cukier brązowy, cukier inwertowany, cukier palmowy, dekstroza, fruktoza, galaktoza, glukoza, laktoza, muscovado, maltodekstryna, maltoza, mannitol, melasa, słód jęczmienny, syrop cukru inwertowanego, syrop buraczany, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop klonowy i kukurydziany, syrop z agawy
2. usuń z domu wszystkie słodycze
Każdy to zauważy. Domownicy będą narzekać, że „zjedliby coś słodkiego”. I tutaj Twoja rola, żeby serwować im zdrowsze zamienniki. Pieczone jabłko, jabłecznik z owsianą kruszonką, sernik słodzony ksylitolem, czy jaglanka z miodem. Zajrzyj do działu ze słodyczami na moim blogu, zainspiruj się! Jeśli jesteś leniwcem, idź do sklepu ze zdrową żywnością i zakup czekoladę słodzoną ksylitolem (jest droga, ale każdemu starczy pasek, nie cała tabliczka), są również bezcukrowe batoniki słodzone np. daktylami (polecam markę ZmianyZmiany), czy orzechy obtaczane w surowej czekoladzie- odwyk od cukru będzie łatwiejszy. Jeśli zaczęliście właśnie kręcić nosem to przestańcie- jestem uzależniona od cukru (ale walczę mocno), a takie „zdrowe” słodycze bardzo mi smakują!
3. gdy najdzie Cię ochota na słodycze- ruszaj się
No naprawdę. 10 minut szybkiego spaceru lub pajacyki- cokolwiek, a ochota na słodkie przejdzie, obiecuję. Dodatkowo wyrobisz sobie cenny nawyk, bo zamiast słodyczy będziesz dotleniać organizm.
4. wytrwaj w postanowieniu
Mniej więcej po 3 tygodniach będzie Ci o wiele łatwiej opierać się słodkościom, postaraj się wytrzymać dwa razy tyle. Ideałem jest odstawienie cukru na 3 miesiące- wtedy odzwyczajamy się od smaku słodkiego! Ale oczywiście załóż sobie realny cel np. miesiąc na początek. Po tym okresie, żeby nie dostawać cukrowych napadów głodu raz w tygodniu pozwól sobie na ulubione ciasto, najlepiej pieczone własnoręcznie lub ukochaną czekoladę.
5. w trakcie odwyku powinno się spożywać 5-6 zdrowych posiłków
To idealny moment na wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania, absolutnie nie wolno pomijać posiłków, bo spada poziom glukozy we krwi i jest większa szansa, że rzucimy się na zastrzyk glukozy, czyli batonika! Jedz często, a w kryzysowych momentach pij smoothie na bazie mleka/ jogurtu i owoców. Ja stosuję mieszankę, która zawsze fajnie zaspokaja ochotę na batonika tj. 2-3 łyżki domowej granoli+ jogurt naturalny+ 1 ulubiony owoc w estetycznym pucharku
Udało mi się!
Jeśli wytrzymaliśmy miesiąc bez cukru to nasz organizm odwdzięczy się
- ładniejszą cerą
- lepszym samopoczuciem
- spadkiem kilogramów
- zmniejszonym ryzykiem zachorowania na WSZYSTKO
- przypływem energii
- odżywieniem organizmu
- lepszą mikroflorą jelit
To co, jesteście ze mną?
Przy pisaniu korzystałam z następujących źródeł:
Zdrowotne konsekwencje nadużywania cukru- Dr Gary Null
Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo‑naczyniowych- Longina Kłosiewicz-Latoszek , Barbara Cybulska
Niestety samemu też mam bardzo duże problemy z jedzeniem słodyczy a raczej nałogowym ich pochłanianiem. W pewien sposób tryb pracy trochę nagina niezdrowe jedzenie bo cały czas jestem w trasie. Napisałem także swoje przemyślenia w tej sprawie https://totemat.pl/jak-odzwyczaic-sie-od-jedzenia-slodyczy-pozbycie-laknienia-slodkiego/ niestety uważam, że większość osób, łatwo sobie z tym nie poradzi samodzielnie.