1 kawałek dostarcza:
- 154 kcal
- 5g błonnika
- 22g węglowodanów
- 5g tłuszczu
- 5g białka
Składniki na tartę (8 kawałków):
- 1 szklanka otrębów owsianych lub płatków owsianych zmiksowanych na mąkę
- 0,6 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajo
- 30g masła
- 1-2 łyżki ksylitolu
- kilka łyżek bardzo zimnej wody
- 100g daktyli
- 3-5 łyżek kakao w zależności od tego jak słodko lubicie
- granat lub pomarańcza do dekoracji
Masło wyjmij z lodówki i posiekaj drobno. Dodaj otręby, mąkę, ksylitol, jajo i ugniataj rękami ciasto. W miarę ugniatania wlewaj po łyżce wody. Musisz otrzymać w miarę zwarte ciasto. Następnie zawiń je w kulkę i schowaj do zamrażarki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i w trakcie czekania na ciasto, zrób masę czekoladową. Daktyle zalej wrzątkiem, zaczekaj 5 minut, następnie odlej trochę daktylowej wody i miksuj na gładko. Dodaj kakao i ponownie miksuj w razie potrzeby dolewając daktylowej wody- konsystencja musi być kremowa.
Spód do tarty wysmaruj olejem. Wyjmij kulkę z ciasta z zamrażarki i rękami spłaszcz ją do wymiarów formy (zabawa trochę jak z plasteliną). Możesz to zrobić wałkiem. Piecz tartę ok. 20 minut do wyraźnego zrumienienia. Gotowy spód posmaruj kremem, dodaj pestki granatu i schowaj do lodówki na jakiś czas. Owsiana tarta powinna być krojona ostrym nożem zamoczonym w gorącej wodzie.