Generalnie nie jestem fanką owsianek, ale ta jest mistrzostwem! Mięciutkie jabłka zwiększają objętość owsianki, a całość ma istnie jesienny charakter, oczywiście pod warunkiem dodania dużej ilości cynamonu, Krem Snickers wcale nie smakuje FIT, a grzesznie i pysznie, dlatego koniecznie dodaj co najmniej jedną porcję na wierzch parującej miski. Oczywiście owsiankę łatwo można przerobić na wersję wegańską, zamieniając mleko krowie na roślinne. Jeśli dbasz o podaż białka w swojej diecie, śmiało dodaj ulubionej odżywki białkowej do środka. Ja przyznam, że zawsze dodaję 10g odżywki, bo jeśli w posiłku nie ma za dużo białka, to nie czuję odpowiedniej sytości. Owsianka Snickers to obecnie moja ulubiona owsianka.
Wartości odżywcze na 1 porcję
- 530 kcal
- 21g białka
- 18g tłuszczu
- 73g węglowodanów
Składniki na 2 porcje
- 200g napoju owsianego lub innego
- 1 duże jabłko
- 1 Skyr waniliowy (w wersji wegańskiej można pominąć)
- 1 mały banan
- 20g gorzkiej czekolady + kilka łyżek napoju/ mleka do roztopienia
- 80g płatków owsianych
- 1 łyżka orzeszków ziemnych do dekoracji
- KREM SNICKERS (4 porcje): 50g masła orzechowego, 40g namoczonych daktyli
- OPCJONALNIE: 20g odżywki białkowej słony karmel lub waniliowej, cynamon, bardzo dużo cynamonu, cynamon też
Dzień wcześniej zblendować namoczone daktyle z masłem orzechowym, dodać szczyptę soli i kilka łyżek napoju roślinnego do odpowiedniej konsystencji. Rano obierz jabłko, pokróc w drobną kostkę, dodaj do rondelka, dosyp płatków owsianych i zalej mlekiem. Gotuj kilka minut, aż jabłko będzie miękkie. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Jeśli chcesz, możesz dodać odżywki białkowej na koniec gotowania – ja mieszam odżywkę z kilkoma łyżkami mleka i taką masę dodaję do mojej owsianki. W osobnej miseczce do kilku łyżek wrzącego mleka dodaj pokruszoną czekoladę, odczekaj minutę, wszystko wymieszaj. Gotową owsiankę ozdób Skyrem, czekoladą i 1 porcją kremu Snickers. Na wierzch dodaj pokrojoną połówkę banana. Owsianka Snickers gotowa!
Smacznego!