Owsiankowe, czekoladowe, chrupiące ciacha

Te ciasteczka to rewelacja… Dla wszystkich fanów płatków owsianych- minimum składników, maksimum walorów odżywczych. Przygotowałam je ze zwykłej owsianki i o dziwo wyszły bardzo chrupiące. Nie zawierają tłuszczu i sycą na długi czas. Mają bardzo dużo błonnika!
Składniki na 1 blachę ciasteczek:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru/ ksylitolu/ syropu klonowego
  • kilka łyżek dowolnych bakalii
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać płatki i otręby. Od czasu do czasu mieszając gotować owsiankę (około 15 minut) aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gęstą owsiankę odstawić z ognia, dodać do niej bakalie, kakao, jajko, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Z masy formować łyżką ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach 15-20 minut do stwardnienia ciastek. Jeszcze ciepłe przełożyć na kratkę w celu ostudzenia,
Smacznego!
/chciałabym dodać więcej zdjęć ale ciasteczka zniknęły w 20 minut i ocaliłam jedno 🙂
Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz