a 1 kawałek zawiera tylko:
– 200 kcal
– 6g białka
– 5g tłuszczu
– 35g węglowodanów, w czym większość to węglowodany złożone(pisałam o nich tutaj), po których poziom cukru we krwi nie urośnie tak gwałtownie jak po np. pszennej mące
Jest więc idealne na podwieczorek lub na 2 śniadanie w towarzystwie szklanki mleka lub kawy.
Składniki na blaszkę- keksówkę pełnoziarnistego ciasta:
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny
– cynamon
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki ksylitolu
– 2 łyżki cukru wanilinowego
– 2 jaja klasy L
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
– 350-400g śliwek węgierek lub innych owoców
Aby nie wyszedł nam zakalec, sekret tkwi przede wszystkim w użyciu jogurtu i jaj w temp. pokojowej. Wszystkie mokre składniki (jaja, olej, jogurt) miksujemy w jednej misce. Mąkę przesiać do drugiej miski razem z proszkiem do pieczenia, ksylitolem, cynamonem i cukrem, wymieszać. Mokre składniki wsypać do suchych, wymieszać niedokładnie dużą łyżką ok. 10 razy- tylko do połączenia się składników, dzięki czemu nie otrzymamy zakalca. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem, na wierzch kładąc wydrylowane śliwki skórką do dołu i piec w 180 stopniach ok. 40 minut aż brzegi będą ciemno-złote. Pełnoziarniste ciasto jogurtowe ze śliwkami gotowe.
Smacznego!