Wysokobiałkowe, dietetyczne placki z tuńczyka, które stanowią świetne dietetyczne śniadanie. Swój zielony kolor zawdzięczają sproszkowanemu jarmużowi, który znacznie podnosi wartość odżywczą śniadania, bez zmiany smaku. Szczerze mówiąc nie wiem, czy gdzieś można kupić sproszkowany jarmuż- dostałam go od koleżanki, która bada jego właściwości. Możecie pominąć go w przepisie, wtedy placki nie będą miały takiego koloru, ale w smaku będą równie pyszne.
Wartości 4 placków:
- 329 kcal
- 36,2g białka
- 11,7g tłuszczu
- 22,1g węglowodanów
- 5g błonnika
Składniki na 4 placki:
- 1/2 opakowania tuńczyka z puszki
- 3 łyżki groszku zielonego (z puszki lub ugotowanego)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajo
- sól, pieprz
- opcjonalnie- proszek z jarmużu 1 łyżeczka
- salsa: garść pieczarek, 2 suszone pomidory, 1/2 ogórka kwaszonego, łyżka oleju z suszonych pomidorów
- dodatek: łyżka jogurtu greckiego
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
Jajo wymieszać z tuńczykiem, dodać groszek, mąkę, szczyptę soli, pieprz, wymieszać i smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju z 2 stron. Następnie zrobić salsę: Pieczarki pokroić, poddusić, wymieszać z ogórkiem, suszonymi pomidorami i olejem. Placki z tuńczyka podawać z salsą i jogurtem.
Smacznego !