Dla osób, którym odpowiada łączenie serów z kwaśnymi lub słodkimi produktami – dietetyczna sałatka z gruszką i gorgonzolą. Gorgonzola, chociaż tłusta, zawiera duże ilości wapnia i warto od czasu do czasu włączyć tego typu sery do naszej diety. Sałatka wbrew pozorom jest syta i dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomnianego wapnia i witaminy C. Ja ją uwielbiam!
Porcja dostarcza:
- 402 kcal
- 8,1g błonnika
- 37g węglowodanów
- 27g tłuszczów
- 10g białka
Składniki na 1 porcję:
- 20g gorgonzoli
- 2 garście roszponki
- 4 orzechy włoskie
- łyżka pestek granatu
- sos: łyżka oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cytryny, 1/2 łyżeczki płynnego miodu, 1/2 łyżeczki musztardy
Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Następnie orzechy uprażyć na patelni na złoto. Na sałacie rozkruszyć gorgonzolę, ułożyć umytą i pokrojoną gruszkę. Posypać pestkami granatu i polać sosem (w słoiczku wstrząsnąć składnikami sosu: olejem, sokiem z cytryny, miodem i musztardą do połączenia). Posypać pieprzem. Sałatka z gruszką i gorgonzolą gotowa!