Sernik dietetyczny zebra z pysznym spodem i dobrym rozkładem makroskładników. Świąteczny sernik dla osób na diecie, albo prostu dla tych, którzy podobnie jak ja wyrzekli się cukru. Jest aksamitny, lekko orzechowy, a na dodatek masa daktylowa nadaje mu ciekawej konsystencji. Nikt się nie zorientuje, że to dietetyczne ciacho, bowiem smakuje grzesznie. Najlepiej użyć twarogu wiaderkowego o maksymalnej zawartości tłuszczu wynoszącej 7%. Ja do mojego dodaję trochę masła, ale nie jest to dodatek konieczny. Z twarogiem nic nie robię, nie odsączam, a dietetyczny sernik wychodzi super!
1 kawałek dostarcza:
- 291 kcal
- 2g błonnika
- 29g węglowodanów
- 13g tłuszczu
- 21g białka
Składniki:
- 1kg sera wiaderkowego niskotłuszczowego
- 4 jaja kurze
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- SPÓD: 150g daktyli, 150g nerkowców, 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej wrzątkiem. Nerkowce zmiksuj blenderem na drobniejsze kawałki. Kiedy daktyle będą się zmiękczać, zmiksuj krótko twaróg, topione masło, miód, ksylitol, mąkę i jaja (wszystko musi być w temperaturze pokojowej). Odlej od daktyli większość wody i zmiksuj daktyle na jednolitą masę, dodaj kakao i ponownie zmiksuj. Następnie wymieszaj w misce nerkowce i masę daktylową- będzie przypominać w konsystencji gęsty, lepki krem- o to chodzi.
Tortownicę lub inną blaszkę wysmaruj masłem (ok łyżeczka wystarczy), przełóż całą masę daktylową i mokrą ręką rozprowadź równomiernie tworząc spód. Na spód wylej masę sernikową pozostawiając jednak 3 łyżki, do których dodaj kakao. Na wierzchu zrób wzorki masą kakaową. Piecz w 160 stopniach ok. 1h. Sernik powinien lekko się zezłocić i być sprężysty- wtedy wyłącz piekarnik i pozostaw sernik jeszcze 15-20 minut. Następnie studź w temperaturze pokojowej, a na noc wstaw go do lodówki. Dietetyczny sernik zebra gotowy!