Pomysł na pyszną, śniadaniową szarlotkę, która w dodatku jest fit? Proszę bardzo! Miękkie, cynamonowe jabłka, słodkie ciasto i chrupiący, maślany wierzch. Śniadaniowa szarlotka w 30 minut, która praktycznie robi się sama, co więcej, bardzo łatwo przygotować wersję wegańską – wystarczy masło zamienić na olej kokosowy. Idealnym dodatkiem do śniadania będzie Skyr, bo sama szarlotka ma dosyć mało białka. Dodałabym również świeże, niskocukrowe owoce, żeby przełamać smak, ale jest to opcjonalne. Nagrzewajcie piekarniki i do dzieła!
Wartości odżywcze 1 porcji
- 458 kcal
- 8g białka
- 16g tłuszczu
- 70g węglowodanów
Składniki na 1 porcję śniadaniowej szarlotki:
- 4 łyżki drobno mielonych płatków owsianych
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżeczka słodzidła (u mnie erytrytol)
- duże, soczyste jabłko
- cynamon
- 15g masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie
Wymieszaj płatki owsiane, kaszę mannę i słodzidło. Duże, soczyste jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. W małej kokilce wysmarowanej masłem ułóż 1/3 suchej warstwy, dodaj połowę jabłek, przykryj 1/3 suchej warstwy, dodaj połowę jabłek i na koniec dodaj suche składniki. Możesz jeszcze warstwę jabłkową obsypać cynamonem. Na wierzch dodaj małe kawałki masła lub oleju kokosowego (ja kładłam masło do zamrażarki, a potem tarłam na sam wierzch, tak jak w oryginalnym przepisie na szarlotkę sypaną). Całość przełóż do piekarnika i piecz 20-25 minut do zezłocenia wierzchu. Śniadaniowa szarlotka gotowa.
Smacznego!