Pamiętacie przepis na jednoosobową fit pizzę z gruszką i lazurem (klik)? Teraz stworzyłam dla Was jeszcze bardziej odjechaną wersję! Chachapuri, czyli gruzińska pizza zapiekana z serem i jajem, pełne glutenu i tłuszczu. Wydaje Ci się, że to nie może być fit? Ja udowadniam, że jest inaczej! Specjalnie dla Was stworzyłam fit chachpuri, które możecie zjeść na śniadanie i nadal cieszyć się dietą. Danie jest super sycące, zapewne przez dodatek sera i jajka, dlatego będzie idealne na rozpoczęcie weekendu – zjesz taki placek i nie masz miejsca na nic, aż do obiadu. Pełnoziarniste, odchudzone i nadal pyszne, dodatkowo robi się (wbrew pozorom) szybko, bo ciasto wkłada się do lodówki na noc, a rano wyrasta tylko chwilę. Ja użyłam mąki pszennej i pełnoziarnistej w stosunku pół na pół, ale możesz użyć dowolnej glutenowej mąki. Zapraszam na fit chachapuri do mojej dietetycznej kuchni.
Wartości odżywcze 1 porcji
- 524 kcal
- 22g białka
- 18g tłuszczu
- 74g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- 90g mąki (u mnie pół na pół pszenna i pełnoziarnista)
- 1 jajko
- ok. 35-45g letniej wody
- 30g mozzarelli
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2g cukru
- 20g sera feta
- 2g suchych drożdży
- sól
Przygotowanie fit chachapuri
Z 80g mąki, wody, soli, cukru i suchych drożdży zagnieć ciasto. Na początku dodaj mniej wody i w miarę ugniatania ciasta dolewaj odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrabiaj ciasto kilka minut. Następnie uformuj w kulkę i schowaj do miski, przykryj ściereczką, odłóż do lodówki na całą noc. Rano wyjmij miskę i odstaw na 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Następnie weź wyrośnięte ciasto, rozwałkuj na okrąg, brzegi z dwóch stron zawiń w rulon i zlep dwa końce, żeby fit chachapuri przypominało łódkę.
Fetę rozdrobnij widelcem razem ze śmietaną, pieprzem i pokrojoną drobno mozzarellą. Później ser wyłóż na wierzch łódeczki, chachapuri przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 10 minut, aż brzegi lekko się zarumienią. Wtedy chachapuri wyjmij i wbij na sam środek jajo. Możesz widelcem zrobić “miejsce” na wbite jajo – ja tego nie zrobiłam i mi się wylało, tak jak widać na zdjęciu (było nadal smaczne!). Chachapuri włóż ponownie do piekarnika na kilka minut, do ścięcia białka. Podaj je w towarzystwie świeżych warzyw, bo inaczej przyjedzie policja dietetyczna i Cię aresztują (a tego byśmy nie chcieli).
Smacznego!