Pamiętacie mój przepis na Śniadaniowy Fit Kopiec Kreta? Seria śniadaniowych fit batoników nadal trwa – dzisiaj biorę na tapetę Kinder Pingui, którego odtworzenie sprawiło mi dużo frajdy. Jestem zadowolona z efektu finalnego, bo fit Kinder Delice wyszedł naprawdę mega smaczny. Omlet jest mocno czekoladowy i konkretny, a słodka masa śmietankowa idealnie do niego pasuje. Nie dałam rady zjeść całej porcji, bo fasola w cieście powoduje, że porcja jest niesamowicie syta, a przy tym stosunkowo niskoenergetyczna. Jeśli omlet ma dla Was za dużo kilokalorii, możecie zrezygnować z polewy. Zapytałam się Gabriela, którą wersję woli: prawdziwą czy Fit Kinder Delice i powiedział, że oryginalny batonik jest sztuczny w smaku, a mój jest pyszny! Myślę, że to powinno być wystarczającą zachętą – mój narzeczony jest dość wybredny, jeśli chodzi o moje fit wynalazki 🙂
Wartości odżywcze 1 porcji
- 550 kcal
- 28g białka
- 25g tłuszczu
- 51g węglowodanów
Składniki na 2 porcje
- 2 jaja
- 2 białka jaja
- 40g Mascarpone
- 30g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 skyr waniliowy
- 130g fasoli czerwonej
- 60g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie 2 porcji
40g czekolady rozpuść w odrobinie mleka (ok. 4-5 łyżek) – podgrzej mleko i dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj trzepaczką. Odstaw do wystygnięcia. 4 białka ubij ze szczyptą soli. Fasolę odsącz z zalewy, dokładnie przepłukaj i zblenduj na gładką masę. Do fasoli dodaj przestudzoną czekoladę, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki erytrytolu. Dokładnie wymieszaj. Dodaj białka i przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, ostrożnie wymieszaj całość. Wylej masę na małą prostokątną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia – musi wyjść z tego jeden dość gruby blat, który później pokroisz na pół i wzdłuż. Piecz w 180 stopniach około 20 minut, aż biszkopt się zarumieni. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej.
Ostudony biszkopt podziel na 2 części. Każdą część dodatkowo przekrój wzdłuż, żeby dodać nadzienie (będzie się lekko kruszyć, ale to nic). Wymieszaj mascarpone ze Skyrem i powstałą masą posmaruj oba biszkopty. 20g czekolady rozpuść w 20g gorącego mleka i polej biszkopt.
Smacznego!