Inspiracją do tego przepisu było ciasto Kopiec Kreta, które bardzo lubię, ale rzadko sobie na nie pozwalam. Bita śmietana to persona non grata na każdej diecie, nawet uznając moją filozofię spożywania małych ilości słodyczy podczas redukcji. Dlatego postanowiłam stworzyć legalną wersję, która smakuje mi tak bardzo, że będę jadła ten fit kopiec kreta w każdą niedzielę do końca swoich dietetycznych dni.
Przepis bazuje na puszystym, kakaowym omlecie biszkoptowym, do tego cienka warstwa masła orzechowego, słodkie banany i waniliowy serek. Śniadanie dostarczy białka, a więc jest idealne dla osób, które redukują masę ciała. Niestety istnieje ryzyko pojawienia się zazdrości osoby, która nagle zapragnie być na takiej diecie i porwie Wam sporą część ciasta fit Kopiec Kreta. U nas właśnie tak było, a zaznaczę, że mój narzeczony gardzi wszelkimi śniadaniami na słodko.
Jeśli chodzi o składniki przepisu, to Skyr można zastąpić dowolnym serkiem waniliowym (chociaż cała potrawa będzie wtedy miała więcej kalorii i tłuszczu). O ile Wasza dieta może Wam na to pozwolić, wierzch omletu posmarujcie masłem orzechowym. Dodam tylko, że najlepiej omlet przygotować dzień wcześniej i rano tylko wszystko połączyć.
Wartości odżywcze 1 porcji BEZ MASŁA ORZECHOWEGO
- 550 kcal
- 37g białka
- 16g tłuszczu
- 66g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- 2 jaja
- 1 białko jaja
- 1 mały banan
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie jogurtu Skyr waniliowego
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka erytrytolu
- 1/2 łyżeczki masła
Przygotowanie
Najpierw białka ubij ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaj erytrytol, ubij. Nastęnie dodaj żółtka, krótko ubij. Przesiej mąkę i kakao, krótko ubij. Tak przygotowaną masę wylej na małą tortownicę wysmarowaną masłem. Później piecz w 180 stopniach około 20 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko rumiany.
Z przestudzonego spodu wydrąż wierzch “ciasta” i w misce połam na okruchy. Do miski zetrzyj również czekoladę na wiórki. Wydrążony spód posmaruj masłem orzechowym, wyłóż plasterkami banana, układając w centralnej części więcej bananów. Na banany wyłóż Skyr, formując kopiec. Całość posyp okruchami z ciasta i tartą czekoladą.