Tofu generała Tso

tofu generała tso z ryżem

Uwielbiam kuchnię azjatycką za mnogość smaków w jednym daniu, dlatego często eksperymentuję z różnymi przepisami. Kurczak generała Tso był moją inspiracją do jego lżejszej wersji. Ponieważ oryginalne danie jest smażone w głębokim tłuszczu, postanowiłam je dosyć mocno odchudzić i zamienić kurczaka na tofu. Tym sposobem otrzymałam lekkie, bardzo aromatyczne, wegańskie tofu generała Tso. Przepis polecam tym z Was, którzy nie za bardzo lubią się z tofu. W tym wydaniu powinniście odkryć potencjał tego sojowego przysmaku. Oczywiście proponowany sos możecie równie dobrze podać właśnie do drobiu, ale moim zdaniem tofu komponuje się z całością bardzo dobrze, a danie jest idealne dla osób na diecie. Tofu generała Tso robi się dodatkowo bardzo szybko. To co, działamy?

Wartości odżywcze jednej porcji (bez dodatków)

  • 208 kcal 
  • 15g białka
  • 12g tłuszczu 
  • 8g węglowodanów

Składniki na 4 porcje ze zdjęcia

  • 400g tofu 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego 
  • 6 łyżek sosu sojowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • szczypta chilli lub sosu sriracha 
  • 1 łyżka octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny) 
  • DODATKI: ryż biały, różyczki brokuła

Przygotowanie tofu generała Tso

Tofu pokroić w sporą kostkę, obtoczyć w soli, pieprzu i papryce słodkiej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. W międzyczasie wymieszać miód, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat, wodę, chilli i ocet ryżowy. Kiedy tofu będzie mocno rumiane, wlać składniki sosu na patelnię, wymieszać, zmniejszyć ogień i zagotować – tofu generała Tso jest gotowe! Podawać z ryżem i gotowanym brokułem, posypać szczypiorkiem lub kolendrą. 

Smacznego!

 

Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz