Uwielbiam kuchnię azjatycką za mnogość smaków w jednym daniu, dlatego często eksperymentuję z różnymi przepisami. Kurczak generała Tso był moją inspiracją do jego lżejszej wersji. Ponieważ oryginalne danie jest smażone w głębokim tłuszczu, postanowiłam je dosyć mocno odchudzić i zamienić kurczaka na tofu. Tym sposobem otrzymałam lekkie, bardzo aromatyczne, wegańskie tofu generała Tso. Przepis polecam tym z Was, którzy nie za bardzo lubią się z tofu. W tym wydaniu powinniście odkryć potencjał tego sojowego przysmaku. Oczywiście proponowany sos możecie równie dobrze podać właśnie też do drobiu, ale moim zdaniem tofu komponuje się z całością bardzo dobrze, a danie jest idealne dla osób na diecie. Tofu generała Tso robi się dodatkowo bardzo szybko. To co, działamy?
Wartości odżywcze jednej porcji (bez dodatków)
- 208 kcal
- 15g białka
- 12g tłuszczu
- 8g węglowodanów
Składniki na 4 porcje ze zdjęcia
- 400g tofu
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki wody
- szczypta chilli lub sosu sriracha
- 1 łyżka octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny)
- DODATKI: ryż biały, różyczki brokuła
Przygotowanie tofu generała Tso
Najpierw tofu pokroić w sporą kostkę, obtoczyć w soli, pieprzu i papryce słodkiej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. W międzyczasie wymieszać miód, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat, wodę, chilli i ocet ryżowy. Kiedy tofu będzie mocno rumiane, wlać składniki sosu na patelnię, wymieszać, zmniejszyć ogień i zagotować – tofu generała Tso jest gotowe! Podawać z ryżem i gotowanym brokułem, posypać szczypiorkiem lub kolendrą.
Smacznego!