Inspiracją do stworzenia tego dania była wizyta z moją siostrą weganką w Loving Hut – warszawskiej restauracji, która specjalizuje się w daniach bezmięsnych i beznabiałowych. Zamówiłam tam właśnie tofu w sosie słodko-kwaśnym, które podbiło moje podniebienie. Postanowiłam samodzielnie stworzyć takie danie i nieco je uzdrowić, żeby pasowało do założeń tzw. zdrowej diety. Jest zatem więcej warzyw, bardzo mało tłuszczu, domowa surówka na bazie marchewki i smażone, jędrne tofu. Z efektu finalnego jestem niesamowicie zadowolona. Danie jest sycące, słodko-kwaśne z lekką nutą wędzonej papryki, o niskiej energetycznośc i wysokiej zawartości białka, zatem nada się świetnie dla osób na diecie. Mięsożercy mogą zastąpić tofu mięsem z piersi kurczaka. Przed Państwem tofu w sosie słodko-kwaśnym!
Wartości odżywcze 1 porcji z ryżem
- 484 kcal
- 22g białka
- 14g tłuszczu
- 71g węglowodanów
Składniki na 2 porcje
- 180g tofu (marynata: 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczka miodu)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1/3 cebuli
- 200g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
- 1/4 cytryny
- 2 łyżki dobrej jakości ketchupu
- 100g ryżu białego
Sposób przygotowania
Najpierw składniki marynaty umieścić w miseczce, wymieszać. Później tofu pokroić w sporą kostkę i dodać do marynaty. Im dłużej tofu przeleży w marynacie, tym lepiej. Następnie tofu usmażyć na 1 łyżeczce dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne, żeby tofu dobrze dosmażyć z każdej strony na złoto, co jakiś czas potrząsając patelnią.
W tym czasie pokroić w kostkę cukinię, paprykę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na 1/2 łyżeczki krótko podsmażyć cebulę i paprykę słodką, dodać paprykę i zalać koncentratem oraz 1/3 szklanki wody. Gotować 2 minuty pod przykryciem, dołożyć cukinię, gotować jeszcze kilka minut. Dodać cukier, erytrytol, ketchup i zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze kilka minut.
Tofu dodać do sosu, wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem (1/2 woreczka) i domową surówką. U nas domowa surówka to 2 tarte marchewki, 1 tarte jabłko, szczypta soli, cukru, pieprzu, kilka kropel soku z cytryny i łyżka oliwy lub majonezu.
Smacznego!