Sernik na bazie kaszy jaglanej? Jasne – u mnie w wersji orzechowej, z dodatkiem daktyli i kokosowej czekolady na górze. Musisz koniecznie spróbować, nawet jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej. Nie użyłam cukru, ponieważ wegański jagielnik został posłodzony suszonymi daktylami które dodają naturalną słodycz do ciasta. Dodatkowo im lepszej jakościowo czekolady użyjesz, tym lepiej dla przepisu. Nie bez znaczenia jest również jakość mleczka kokosowego, które powinno mieć w składzie tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Im lepiej zblendowana kasza, tym moim zdaniem wegański jagielnik bardziej przypomina sernik.
Wartości odżywcze 1 porcji
- 232 kcal
- 6g białka
- 11g tłuszczu
- 29g węglowodanów
Składniki na wegański jagielnik
- 120g kaszy jaglanej + mleko roślinne do ugotowania
- 50g mleczka kokosowego
- 60g czekolady gorzkiej
- 60g daktyli
- 60g masła orzechowego
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sitku. Zalać napojem roślinnym, ugotować według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe i daktyle, wyłączyć ogień, przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut. Zblendować z odrobiną napoju roślinnego – masa nie może być rzadka, ponieważ musi stężeć w lodówce.
Wylać masę do małej foremki. Mleczko kokosowe zagotować, połamać czekoladę i wrzucić do mleczka, wyłączyć gaz. Wymieszać trzepaczką i polać kaszę jaglaną. Schować do lodówki na co najmniej na 3 godziny.
Smacznego!