Rozgrzewająca zupa- wegański krem z batatów, z nutą imbiru i czosnku, garścią aromatycznego tofu i makaronem pszennym udon. Żeby zupa miała taki azjatycki charakter, zachęcam do postępowania zgodnie z przepisem i nieomijania żadnych składników. Dla mnie połączenie słodkich batatów z kokosem jest genialne i gdyby nie cena batatów, z pewnością jadłabym ją codziennie. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić ją o dynię, marchew albo doprawić papryczką chilli. Podsumowując, zupa krem z batatów to świetna propozycja na lekki lunch, dla fanów słodko-słonych połączeń.
Wartości odżywcze jednej porcji bez dodatków:
- 102 kcal
- 1g białka
- 7g tłuszczu
- 8g węglowodanów
Składniki
- 2 bataty
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego
- kawałek imbiru
- 5 ząbków czosnku
- papryka słodka, papryka ostra, curry, kurkuma (po 1/3 łyżeczki)
- 3/4 puszki mleczka kokosowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- świeży szczypiorek
- woda do zalania warzyw
- dodatki: makaron udon (sugeruję 35g na jedną porcję), tofu w marynacie (sos sojowy, sok z limonki, pół łyżeczki papryki wędzonej, łyżeczka kuminu)
Przygotowanie
Najpierw bataty pokrój w kostkę. Później czosnek i imbir posiekaj drobno, przygotuj przyprawy w miseczce. Rozgrzej olej i podsmaż krótko czosnek, imbir i przyprawy na małym ogniu, dołóż bataty i całość zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia warzyw, pod koniec dolej mleczko kokosowe. Całość przelej do blendera kielichowego, dodaj sos sojowy i sok z limonki i blenduj na wolnych obrotach.
Na końcu krem udekoruj grillowanym tofu i ugotowanym makaronem udon. Wegański krem z batatów posyp szczypiorkiem.
Smacznego!