Wegański pasztet jest pyszny. Pasztet z zielonej soczewicy, który zachwycił moje podniebienie. Wygląda jak zwykły pasztet, ale wiadomo, że smakuje trochę inaczej- moim zdaniem lepiej niż tradycyjny, mięsny pasztet. Idealny na kromce chleba z dodatkiem np. ogórka kiszonego. Zawiera dużo białka, potasu i błonnika. Koniecznie spróbujcie!
Wartości odżywcze całego pasztetu:
- 619 kcal
- 32g białka
- 24g tłuszczu
- 71g węglowodanów
- 11g błonnika
Składniki:
- pół szklanki suchej, zielonej ciecierzycy
- łyżeczka majeranku
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmiksować z prażonym na suchej patelni słonecznikiem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą i majerankiem, na końcu dodać olej i ponownie zmiksować. Wegański pasztet przełożyć do naczynia. Proponuję podawać z chlebem.
Smacznego!