Rozgrzewające, pyszne, wegańskie i jednogarnkowe curry z kaszą jaglaną <3 Bardzo aromatyczne, a robi się samo. Ostrzegam, cały dom pachnie przyprawami. Białko z ciecierzycy uzupełnia się z tym z kaszy, tworząc pełnowartościowe białko! Zawiera błonnik, przeciwutleniacze, dużą dawkę potasu i folianów.
Wartości odżywcze 1 porcji:
- 296 kcal
- 8g błonnika
- 40g węglowodanów
- 12g tłuszczu
- 11g białka
Składniki na 4 porcje:
- 2 garście suchej ciecierzycy
- 50g kaszy jaglanej
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki curry
- kolendra
- 1 łyżka masła kokosowego
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 puszki mleka kokosowego
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia na maśle kokosowym chwilę podsmażyć siekany czosnek, papryczkę chilli i imbir, dodać wszystkie przyprawy i intensywnie mieszać. Zalać mlekiem kokosowym, dodać siekane warzywa, ciecierzycę, przepłukaną kaszę jaglaną, dolać 2 puszki krojonych pomidorów. Gotować ok. 45 minut dolewając od czasu do czasu wody i mieszając, żeby kasza nie przywarła. Na koniec połączyć z ugotowaną ciecierzycą i doprawić kolendrą, ewentualnie szczyptą soli. Wegańskie curry gotowe.
Smacznego!