Obecnie testuję przez 2 tygodnie dietę wegańską – z tej okazji na blogu będą pojawiać się roślinne przepisy (chociaż zdarzało mi się publikować wegańskie receptury, jak np. tofu generała Tso, albo pyszny wegański jagielnik). Ponieważ uwielbiam pralinki Ferrero, postanowiłam stworzyć wegański odpowiednik tego pysznego ciasta. Jestem naprawdę zadowolona z efektu finalnego: wegańskie ferrero jest słodkie, mocno czekoladowe i ma fajny, orzechowy posmak. Dla mnie bomba! Jeśli nie chce Ci się piec ciasta, polecam zrobić tylko nadzienie i serwować je jako wegańską nutellę na kanapkach.
W przepisie są dwie propozycje biszkoptu: jeden pieczony, ze zdjęcia, a drugi w wersji raw, wymagającej tylko blendera. Osobiście chyba wolę tę drugą, bo całość bardziej przypomina wtedy Ferrero, ale jeśli ktoś woli biszkopt, to podaję również przepis na biszkopt. Sami wybierzcie, co Wam bardziej odpowiada! Aha, smaku ciecierzycy w cieście nie czuć, trzeba ją tylko dobrze wypłukać. To co, robicie wegańskie ferrero?
Wartości odżywcze 1 porcji
- 250 kcal
- 5g białka
- 12g tłuszczu
- 32g węglowodanów
Składniki na 6 porcji
- 45g orzechów laskowych obranych ze skórki
- 50g gorzkiej czekolady
- 200g ciecierzycy odsączonej z zalewy
- 50g daktyli
- opcjonalnie: 1 wafel orkiszowy bez cukru marki Ania
- BISZKOPT WERSJA I: pół szklanki mąki pszennej, 3-4 łyżki erytrytolu, 2 łyżki oleju, 1/3 szklanki napoju sojowego, mała łyżeczka octu, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody
- BISZKOPT WERSJA II: 100g płatków owsianych zmielonych na mąkę, 30g daktyli, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka kakao, 2 łyżki erytrytolu
Opis przygotowania
Najpierw wybierz, który biszkopt robisz.
BISZKOPT I WERSJA: napój sojowy (najlepiej bez dodatków, wzmiacniaczy i innych, dziwnych rzeczy w składzie) połącz z octem. Odstaw – powinno się ściąć. W tym czasie połącz w drugiej misce przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, erytrytol lub inne słodzidło. Następnie do masy z napojem dodaj olej, wymieszaj. Połącz obie miski i wymieszaj tylko do połączenia się składników (jak na muffinki – mogą być grudki). Piecz w 180 stopniach około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź.
BISZKOPT II WERSJA: Płatki zmiel na mąkę. Później daktyle namocz w gorącej wodzie, odlej wodę i jeszcze gorące zblenduj z erytrytolem i olejem kokosowym. Taką miksturę dodaj do płatków owsianych, dołóż kakao i dokładniewymieszaj. Wyłóż tortownicę powstałym spodem. Schowaj do lodówki lub zamrażarki na 15 minut.
NADZIENIE: Ciecierzycę dokładnie opłucz na sitku. Następnie gorzką czekoladę połam i rozpuść w 50g gorącego napoju. Dodaj daktyle. Później przestudzoną czekoladę z daktylami (które powinny być miękkie pod wpływem gorącego napoju) zblenduj razem z ciecierzycą i 30g orzechów laskowych bez skórki. Wyłóż masę na biszkopt. Pozostałe orzechy drobno posiekaj i udekoruj wierzch. Możesz również pokruszyć wafle orkiszowe wegańskie firmy Ania (masa będzie chrupać!).
Smacznego!