Mówią że czas to pieniądz, dlatego pomyśl- ile czasu wydajesz w kuchni? W najnowszym odcinku podcastu prezentuję 10 pomysłów na to, jak oszczędzić czas w kuchni: od planowania, poprzez przygotowanie posiłków.
Odcinek wysłuchasz:
- W aplikacji Spotify
- Na platformie Anchor
- W aplikacji Google Podcasts
- W aplikacji Apple Podcasts
Przygotowałam również odcinek w formie artykułu dla osób, które wolą czytać.
10 pomysłów na oszczędzenie czasu w kuchni
-
Planuj posiłki
Raz w tygodniu usiądź i rozpisz plan posiłków na cały tydzień. Jeśli to zbyt dużo, zacznij chociaż od planu obiadów.
W tym celu warto mieć pod ręką bazę posiłków i inspiracji. Gdy zjesz jakieś dobre w danie w restauracji, czy zobaczysz ciekawy przepis na jednym blogu, dodaj go do swojej bazy np. z linkiem. Przy tworzeniu jadłospisu na dany tydzień możesz posługiwać się taką bazą posiłków, co znacznie oszczędza czas.
Tworząc plan, myśl strategicznie. Jeśli przykładowo na obiad w środę zrobisz rosół, zostaną Ci warzywa z wywaru, które możesz wykorzystać do jakiejś pasty albo pulpecików. Jeśli wiesz, że środy są dla Ciebie bardzo napięte, no bo środa to dzień siłowni, wtedy zaplanuj posiłek, który zrobisz w 15 minut jak np. makaron. W jadłospisie masz jakiś dodatek mięsa, czy tofu? Usmaż więcej takiego rarytasu, a następnego dnia zaplanuj sałatkę z kurczakiem, czy tofu.
Jeśli przeanalizujesz plan pod takim kątem i strategicznie zaplanujesz jadłospis, przygotowanie posiłków przestanie pochłaniać godziny.
-
Rób zakupy z listą
Mając plan, wiesz czego potrzebujesz i unikasz codziennych wycieczek do sklepu. Jest to korzystne dla zdrowia, portfela, figury i środowiska. Zrób więc audyt kuchennych szafek i oceń, jakie produkty musisz kupić. Ja polecam zakupy on-line na Frisco i Carrefour – zawsze jestem zadowolona z obsługi, a nie muszę stać w maseczkach w kolejce. Świeże owoce i warzywa oraz pieczywo dokupuję co 2-3 dni, a większe zakupy robimy raz w tygodniu, najczęściej on-line. Staram się nie kupować rzeczy, których nie ma na liście. Dużym ułatwieniem są moje jadłospisy – kupujesz gotowy plan posiłków i masz listę zakupów (więcej informacji o jadłospisach tutaj!).
-
Wykorzystuj resztki
Raz w tygodniu sprawdzaj szafki i gotuj z tego, co zostało w lodówce. Zupa to zawsze dobry pomysł na przemycenie pozostałości warzyw i innych rzeczy. Świetne w przemycaniu randomowych składników okazują się także zapiekanki, czy dana jednogarnkowe. Przykładowo, ja zawsze mam w domu pomidory krojone z puszki, bo one pasują praktycznie do wszystkiego: wystarczy pokroić warzywa, dodać pomidory, a całość gotować do zgęstnienia. Wykorzystanie resztek jest też ekologiczne: nie marnujesz wtedy żywności.
-
Przygotuj półprodukty
Bądź przygotowany na nadejście tygodnia i zrób kilka rzeczy w weekend. Granola, ciasteczka, dressing do sałatki, zamarynowanie mięsa albo tofu, pesto, sosy warzywne, curry, ugotowany ryż, ugotowane ziemniaki – to są wszystko potrawy, które możesz zrobić w niedzielę. W tygodniu tylko wyjmujesz potrzebne składniki i poddajesz obróbce termicznej. Oszczędność czasu gwarantowana.
Możesz również przygotować swoje mieszanki przypraw i mieć je pod ręką w podpisanych słoiczkach. Innym pomysłem jest przygotowanie gotowych mieszanek do owsianki: dodaj swoje ulubione orzechy, nasiona i suszone owoce.
Gotujesz makaron w poniedziałek? Ugotuj więcej, przecież w środę masz zaplanowaną zupę z makaronem, będzie już z głowy. Ważne, żeby wszystkie półprodukty odpowiednio przechowywać, najlepiej w szklanych pojemnikach z przykryciem.
-
Gotuj na kilka dni
Jeśli mnie słuchacie jakiś czas, to wiecie że w jadłospisach uznaję system przygotowania podwójnej obiadokolacji. Druga porcja będzie moim lunchem dnia następnego. Zachęcam wszystkich do przygotowania większych porcji. Jeśli nie przeszkadza Ci jedzenie tego samego przez kilka dni, możesz nawet zrobić większą porcję np. leczo i zmieniać dodatki zbożowe. Robisz smoothie? Zmiksuj wszystko na 2 dni, spokojnie – postoi w tej lodówce. Nie bój się robić większych porcji: nadmiar możesz zawekować albo zamrozić.
-
Postaw na logistykę
Robiąc jakąś potrawę, zacznij od tego, co będzie gotować się najdłużej. Wstawienie wody na makaron, czy ryż można przyspieszyć gotując wodę w czajniku, a następnie wrzątek wlewając do garnka. Kiedy ryż, czy makaron będą się gotować, zajmij się krojeniem i przygotowaniem wszystkich produktów. Kiedy dojdzie do procesu smażenia i duszenia, Ty będziesz mieć już wszystko przygotowane.
Niech Twoja kuchnia będzie zorganizowanym miejscem, w którym wszystko masz pod ręką: przesyp ryż, kasze i makaron do specjalnych słoików, a łopatki i mieszadełka trzymaj zawsze pod ręką.
-
Postaw na szybkie rozwiązania
Jak oszczędzić czas w kuchni? Stosuj szybkie rozwiązania! Nie bój się gotować z mrożonek, bardzo łatwo wyczarować obiad z gotową mieszkanką warzywną. Wbrew pozorom, mrożonki nie są bezwartościowe. Jeśli robisz jakiś sos, czy dżem, zrób więcej porcji i użyj metody wekowania – takie słoiki możesz bezpiecznie przechowywać długi czas, a obiad jest praktycznie gotowy. Miej w szafce puszki: tuńczyk, ciecierzyca, fasola – nie dość, że są zdrowe, to jeszcze przygotujesz z nich obiad w 15 minut. A jeśli – odpukać – nadejdą czasy kwarantanny i zakupowego szału, Ty będziesz przygotowany. Korzystaj z szybkich przepisów: w tygodniu bardzo często robię makaron z sosem pomidorowym, curry, leczo warzywne i sałatki. Używanie produktów takich jak łosoś wędzony, tofu, granulat sojowy, puszki, mrożonki, makaron ryżowy, makaron klasyczny, pesto które samodzielnie przygotowałeś w niedzielę – znacznie skraca czas. Jeśli jesteś mięsożercą, pomyśl o marynowaniu mięsa wcześniej.
-
Używaj dobrego sprzętu
Dobry sprzęt znacznie skraca czas przygotowania potrawy. Pomyśl, na czym tracisz najwięcej czasu będąc w kuchni. Dobry nóż usprawni proces krojenia. Wydajny blender to też oszczędność czasu – wyczaruje pasty, zupy i pesto w krótkim czasie. Maszyna typu blender to go będzie świetnym rozwiązaniem, jeśli lubisz smoothie i jesteś w biegu.
Takie drobnostki jak dobrze dobrana pokrywka również przyspieszą gotowanie. Deska do krojenia, z ruchomymi bokami, które ułatwiają wrzucanie produktów wprost z deski do garnka, to również duże ułatwienie. Jeśli nie narzekasz na brak pieniędzy, zainwestuj w thermomix.
- Słuchaj podcastów podczas przygotowania posiłków
Lubię łączyć przyjemne z pożytecznym, dlatego zawsze podczas przygotowania posiłków (a u mnie jest to ok. 45 minut dziennie) słucham sobie podcastów albo audiobooków. Robię wtedy dwie rzeczy jednocześnie, czasami się czegoś uczę, czasami słucham kolejnej mrocznej historii a obiad robi się w tak zwanym międzyczasie. Tobie też polecam taki system, bo jest bardzo ekonomiczny czasowo i sprawia, że doba magicznie się rozciąga.
-
Deleguj zadania
Dobre zarządzanie czasem to także umiejętność delegowania zadań. Jak oszczędzić czas w kuchni? Poproś partnera/ partnerkę lub współlokatora/ współlokatorkę o pomoc w kuchni: obranie warzyw, przygotowanie sosu, czy pokrojenie składników. Zaangażowanie innych w chociażby najmniejszą pomoc bardzo pomaga w szybszym ogarnięciu się w kuchni.